woensdag 19 maart 2014

Sydney naar Port Macquarie


Sydney naar Port Macquarie

15 maart tot en met 20 maart 2014

Zaterdagavond 15 maart gaan we met Bill en Kathy naar een concert van de Ierse zangers Daniel O’Donnel en Mary Duff in het State Theater, een fraai ouderwets theater met veel rode pluche. Van Daniel O’Donnel en Mary Duff hebben we nooit gehoord, maar het zijn Ieren dus moet het goed komen. Het wordt een heel professionele voorstelling. Veel populaire folk-achtige muziek met hier en daar een toefje traditional Iers, gemengd met grappen en grollen. Daniel en Mary zingen in totaal drie uur vol, tot groot genoegen van de vrijwel uitverkochte zaal. Opmerkelijk is de hoge gemiddelde leeftijd van het publiek, we voelen ons hier nog echt jong… 

Daniel O'Donnel in actie.

Het fraaie State Theater in de buurt van St James


We gaan met de trein terug naar huis, maar die laat het na twee stations afweten. ‘Wegens werkzaamheden aan het spoor rijden er geen treinen tussen Central en Sydenham. Er worden bussen ingezet.’ Waar ken ik dat toch van? Het is 00:30 voordat we weer in Belmore zijn, twee uur reistijd in plaats van 40 minuten…

Een ‘must’ voor elke bezoeker van Sydney is de Arts en Crafts markt bij The Rocks op zondagmorgen. The Rocks vormen het zuidelijke begin van de Sydney Harbour Bridge. Vanaf Circular Quay Station wandel je er in een paar minuten naar toe.  In deze buurt is nog veel van het oude Sydney te vinden. Kunst en kits is op de markt soepel dooreen gemengd, maar de kwaliteit is gemiddeld toch wel behoorlijk hoog. We kopen wat prutsels en frutsels, een kunstenaar moet ook leven, nietwaar? 

Circular Quay. De Oostdam van de Holland Amerika Lijn ligt aan de kade. Rechts het beroemde Opera Hous


Op Circular Quay komen heel veel veerboot lijnen samen en we stappen op de eerste boot die vertrekt. We hebben een dagkaart voor het openbaar vervoer, en daarin zijn de ferries inbegrepen. We scheuren kris kras over Port Jackson en eindigen in Darling Harbour, aan de andere kant van de Harbour Bridge. Darling Harbour is een van de grote toeristische verzamelplaatsen in Sydney. Hier is het scheepvaartmuseum, maar ook het IMAX theater en eindeloos veel eet- en drinkgelegenheden. Voor 5 dollar kun je je met een toeristen treintje laten rondrijden. Niet goed voor het opmerkelijk hoge aantal veel te dikke mensen in Australië. Australiërs zeggen, dat het aantal obesitas patiënten in Australië intussen groter is dan in de Verenigde Staten… Zou best eens kunnen, als ik zo om me heen kijk.

De skyline van Sydney vanaf Port Jackson


Op 18 maart verlaten we Sydney en rijden in een ruk naar Port Macquarie, ongeveer 390 kilometer naar het noorden. Port Macquarie is in 1821 gesticht als strafkolonie voor uit Engeland geïmporteerde ‘convicts’. De convicts waren de goedkope arbeidkrachten, die Australië hebben mogelijk gemaakt. In feite slavenarbeid, maar dan onder een andere titel. Lees ‘The fatal shore’ van Robert Hughes als je er meer van wilt weten. Je wordt niet vrolijk van dit boek! Een van de eerste grote bouwprojecten, die door de gevangenen is uitgevoerd is de St Thomas Anglikaanse kerk, waar je nog steeds het pijporgel kunt bewonderen. Tegenwoordig is Port Macquarie vooral in trek bij gepensioneerde Australiërs vanwege het gematigde klimaat. We voelen ons op het caravan park Sundowner (36 dollar laagseizoen voor een powered site, maar 71 dollar per nacht met de kerst!) behoorlijk thuis. Gisterenavond gezellig geborreld met een stel uit Venlo!

 
Bijna elke avond een prachtige zonsondergang in Port Macquarie.

Pelikaan probeert de laatste zonnestraal op te vangen.

Port Macquarie is niet alleen voor bejaarden! Jongeren vinden er een prachtige surf.

Boogie boarden in Port Macquarie


Een biertje smaakt wel met dit weer.


Als de schemer valt, trekken duizenden bats vanuit hun rustplaats in de bossen naar de fruitboomgaarden in het noorden. Daar zullen de boeren niet blij mee zijn, vrees ik.


 Nog 540 kilometer naar Brisbane...








Geen opmerkingen:

Een reactie posten