vrijdag 14 maart 2014

Narooma naar Sydney


Narooma naar Sydney

6 maart tot en met 14 maart 2014

We arriveren op 12 maart in Sydney. Liefdevol onthaald door Kathy en Bill, vrienden sinds meer dan 20 jaar. Bill heet eigenlijk Willem en is als kind in de vijftiger jaren met zijn moeder vanuit Tilburg naar Australiƫ geƫmigreerd.

Op onze route naar Sydney volgen we zoveel mogelijk de kust, Narooma (zie vorig blog), Batemans Bay, Huskisson, Shoalhaven Heads, telkens kleine stappen van weinig meer dan 150 kilometer. Bij het naderen van Sydney verandert het landschap geleidelijk van heuvelachtig bosland in vlak, bijna Nederlands rivieren landschap, groene weiden met koeien, brede rivieren, en steeds meer verkeer. We naderen de grote stad, het is goed te merken.

Van Batemans Bay naar Milton rijden we 100 kilometer door het bos langs de Clyde River. Af en toe moet je door het water. Dit is Shallow Crossing.


Ik pik er een paar highlights uit. Batemans Bay is een belangrijke vakantieplaats voor de bevolking van Sydney en dat is goed te merken. De baai van de Clyde River is prachtig, er is een grote jachthaven, minstens vijf caravan parks en eindeloos veel motels en hotels. Maar geen hoogbouw, er is nog steeds plaats genoeg. We doen de cruise de Clyde River op naar Nelligen, ongeveer 10 kilometer stroomopwaarts. Onderweg fish and chips voor lunch, en een ijsje voor na kopen we in Nelligen, waar we een half uur mogen wandelen. We doen de trip samen met Robyn, onze buurvrouw op caravan park Shady Willows. Ze is even voor een korte vakantie naar de oostkust. 

De hefbrug van Batemans Bay. Onze river cruise boot de Escapade gaat net onder de brug door.

De Escapade onderweg van Batemans Bay naar Nelligen op de Clyde River

Robyn, onze reisgezel op de river cruise over de Clyde.


Van Batemans Bay willen we naar St George Basin, maar daar vinden we geen geschikt caravan park. Daarom 10 kilometer verder naar Huskisson. Dat blijkt een schot in de roos. Een echte toeristenplaats met een hele boel vertier, de fraaiste baai -Jervis Bay- van de verre omtrek en prachtige witte stranden waar je maar kijkt. Voor het eerst een caravan park dat zo vol is, dat we er niet meer in mogen. Maar even verder vinden we een alternatief met nog wat vrije unpowered sites. 30 dollar per nacht. Voor deze tamelijk basic camping goed aan de prijs, maar we staan en daar gaat het om. Wie in Huskisson is, moet zeker het lokale Lady Denman museum bezoeken. De Lady Denman is een voormalige veerboot, die van 1909 tot 1975 veerdiensten heeft verzorgd in Sydney. De boot is oorspronkelijk in Huskisson gebouwd en na een zeer avontuurlijke tocht over zee teruggesleept naar haar geboorteplaats. Het museum gaat uiteraard over de Lady Denman, maar behandelt ook de hele geschiedenis van Huskisson en besteedt daarbij veel aandacht aan de positie van de aboriginals in dit gebied.

Jervis Bay.

De Lady Denman


De camping blijkt aan een doorgaande regionale weg te liggen met ongewoon veel verkeer en elke nacht schrikken we een paar keer wakker van een gek met een ‘sport’uitlaat onder zijn auto. Na drie nachten zijn we het zat en vertrekken naar Shoalhaven Heads. Klinkt mooi, toch? Maar Shoalhaven Heads blijkt zo dood als een dood paard, er is werkelijk niets. Maar het caravan park heeft wel het mooiste zwembad van onze hele reis. Hier laat je wat, daar krijg je wat…

We blijven een weekje in Sydney. Gisteren een mooie tochtje gemaakt naar de binnenstad, samen met Nicole, een ex collega van Marianne uit Londen. Nicole is verantwoordelijk voor het feit, dat we bevriend zijn geraakt met Kathy en Bill, want dat zijn haar vader en moeder… Nicole heeft ons een prachtig stukje van Sydney laten zien dat we nog niet kenden. Het is de wijk St. James. We hebben samen de Art Gallery bezocht, de State Library, de Botanische Tuin… Morgen een grote lunch met de hele buurt en een hoop familie, daarna naar een concert van Daniel O’Donnel…

Met de trein naar St James Station

De Art Gallery

De skyline van Sydney vanuit de Botanical Garden


Het leven van een toerist valt niet mee.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten