EindafrekeningEindafrekening Australië 2013-2014

Hieronder staat wat wij werkelijk hebben uitgegeven gedurende onze reis door Australië van 23 oktober 2013 tot en met 9 april 2014.

Doorlopende kosten in Nederland (wonen, belastingen, verzekeringen, telefoon, abonnementen, overige vaste lasten) zijn hierbij niet inbegrepen. Evenmin de gerealiseerde besparingen door bijvoorbeeld  het uitzetten van de kachel thuis gedurende de wintermaanden. Of het duur is of goedkoop kan niet naar objectieve maatstaven worden beoordeeld. Voor wie veel geld heeft, is niets duur, voor wie weinig geld heeft, is alles duur...

Bedragen in dollars. De prijs van de vlucht in euro's. Bij het beoordelen van de kosten moet in het achterhoofd worden gehouden, dat wij -als we niet naar Australië waren gegaan- op deze posten in Europa ('thuis') ook geld zouden hebben uitgegeven. Eten moet je overal, kleren kopen, bellen, reizen en autorijden... waar je ook bent kost het geld. Maar een beperkt deel van deze kosten kan daarom worden toegerekend aan het feit, dat we naar Australië zijn gegaan. Veel kosten zouden hoe dan ook zijn gemaakt...

Benzine
$2.244,04
Camping
$3.729,10
Diversen
$396,43
HH
$4.582,84
Hotel
$1.130,00
Inventaris
$9.836,68
Kleding
$1.065,20
Nut
$154,90
OV
$650,30
Telefoon
$32,00
Uit
$1.292,80
Totaal
$25.114,29


Vlucht
€ 2.725,68

Toelichting:

Benzine: We hebben 10.500 kilometer gereden. Prijs per kilometer bedraagt dus 21 dollarcent, ofwel 15,5 eurocent. Niet slecht voor een grote auto als de Toyota Prado. Brandstof is relatief goedkoop in Australië (vanaf 1,38 dollar, maar meestal rondom 1,50 dollar per liter, behalve in echte afgelegen gebieden en op de Nullarbor route, waar de prijs tot 2,10 dollar kan oplopen).

Diversen: Alles dat niet onder een van de andere posten valt. Denk aan postzegels, landkaarten, boeken, muziek... et cetera.

Camping: Campings vonden wij relatief (te) duur voor de geleverde kwaliteit. Overwinteren in Spanje kan een stuk goedkoper en je krijgt voor dat geld veel betere campings...

HH: Onder de post HH (HuisHouden) vallen alle kosten voor de aankoop van levensmiddelen, zeep, tandpasta, et cetera, en de kosten voor alcoholische dranken. $ 4582 = € 3394. Dat is gemiddeld 610 euro per maand en ligt 150 euro boven wat wij gemiddeld in Nederland op deze post uitgeven. Australië is dus een duur land om in te leven, ook bij de relatief gunstige wisselkoers van de laatste tijd.

Hotel: Wij hebben in totaal 11 nachten in een appartement of hotel overnacht.

Inventaris: Onder deze post valt de aanschaf en onderhoud van de auto en alle kampeerspullen, minus wat wij voor de auto en de kampeerspullen op het einde van de reis hebben terugontvangen (4074 dollar voor de auto en 900 dollar voor de kampeerspullen).

Nut: Hieronder vallen munten voor wasmachines op campings en gas om op te koken. Wasmachines waren met gemiddeld 3 dollar opmerkelijk goedkoop. In Europa is een tarief van € 5 al heel normaal.

OV: Openbaar vervoer en autohuur (Perth, een week).

Telefoon: We betaalden 32 dollar voor een prepaid telefoonkaart  van Telstra met een geldigheid van 6 maanden. Bellen deden we in de praktijk met ons Nederlandse abonnement van Vodafone. Dankzij de digitalisering van het telefoonnet is er in Australië op de highways buiten de stedelijke gebieden nauwelijks nog telefoonbereik. Wie 'altijd' bereik wil hebben, is op een satelliet telefoon aangewezen.

Uit: Betreft alle consumpties 'buiten de deur' en toegang tot voorstellingen, musea et cetera.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten