vrijdag 28 februari 2014

Niet gehaald: Tent


Niet gehaald: Tent

Eden, 24 februari 2014


De tent, die we eind oktober 2013 in Perth kochten, heeft op 24 februari 2014 de geest gegeven! In Yanakie heeft de tent nog een echte storm overleeft (zie Melbourne naar Eden), maar in Eden bleek er toch eens stevige scheur in het doek te zitten. Jammer van de tent, we waren er wel een beetje trots op, niet in de laatste plaats omdat het model nog een echte ‘pioneers’ tent is. Het bewijs: Zie bijgevoegd detail uit een schilderij van Henricus Leonardus van den Houten uit 1878, getiteld ‘Batman’s first meeting with Buckley’. Lijkt die tent niet sprekend op die van ons? Ja toch! De geschilderde ‘meeting’ vond overigens plaats op 6 juli 1835, dus er zal door Van den Houten ook wel wat gefantaseerd zijn tijdens het schilderen…

Onze tent in het State Forest van Lakes Entrance.

De tent van John Batman in 1835. Lijkt hij niet sprekend?


John Batman van het schilderij is een van de grotere schurken uit de periode 1850-1880, die Australië rijp maakte voor de blanke overheersing. Hij trok vanuit Tasmanie naar Port Philip (zuidwest van het huidige Melbourne) en ‘kocht’ -in ruil voor ‘blankets, tomahawks, knives, scissors and flour’- van lokale aboriginal leiders van de Kulin stam een heel groot gebied tussen Geelong en Melbourne, zo groot dat hij zich in die tijd de belangrijkste grondeigenaar van Australië durfde te noemen. Het is zeker, dat de leiders van de Kulin stam de transactie tussen hen en Batman niet als een ‘koop’ hebben opgevat, omdat het begrip ‘privé eigendom van grond’ de aboriginals totaal vreemd was. Grond kun je niet kopen, grond is van iedereen en je neemt van de grond wat je nodig hebt om te leven.

De pech voor John Batman was, dat de koloniale bestuurders de koop niet erkenden. Niet omdat er list en bedrog in het spel zou zijn, maar omdat het koloniale bestuur de leiders van de Kulin stam niet erkenden als de eigenaren van de grond! Van een niet-eigenaar kun je niet kopen, helder toch? De eigenaar van de grond was ‘the Crown’! Daarvan had Batman moeten kopen…

Waarom vertel ik dit verhaal? Omdat Batman in dezelfde tent woonde dan wij, in ieder geval tot een paar dagen geleden. Intussen hebben we een nieuwe tent. Weer een echt Chinees product, maar ‘hij gaat zeker een maand mee’, is ons door de verkoper gegarandeerd. En dat is lang genoeg, want 9 april zijn we weer in Nederland!

Onze nieuwe tent. Je kunt goed zien, dat het al stevig herfst wordt in New South Wales!


En wie was die Buckley dan wel, waarmee Batman een ontmoeting heeft? William Buckley was een ontsnapte ‘convict’. Hij was gedeporteerd naar Australië omdat hij ‘gestolen stoffen’ in zijn bezit had (heling dus), maar ontsnapte in 1803 en hield zich verborgen bij de aboriginals van de Wathaurung stam (buren van de Kulins), die hem leerden hoe hij in de wildernis kon overleven. Op 6 juli 1835 meldde hij zich bij het kamp van Batman, ‘gehuld in possum vellen’. Hij sprak tegen die tijd uiteraard vloeiend Kulins, en ook nog een beetje Engels. Batman heeft een tijd lang geprobeerd om Buckley als tolk in te zetten, maar Buckley kon niet meer mee in de westerse denkwereld en hij nokte in 1837 af naar Hobart, Tasmanie, waar hij tot zijn dood in 1856 heeft geleefd.


1 opmerking:

  1. zo weer eens even bijgelezen. Wat een mooi avontuur, en dat plekje paradijs moet nog maar even op JULLIE wachten hoor. De tent was inderdaad die van onze hollandse pioneer, GREAT stuff...hahaha. Enjoy volop tijdens de laatste loodjes. Mooie foto;s ook wederom van jullie tour of the grey Nomads. Keep it up and vooral ook happy till the.....next episode.

    BeantwoordenVerwijderen