donderdag 21 november 2013

Sunset en thrombolieten


Sunset en thrombolieten

19 tot en met 22 november 2013

Terug naar de kust! We verlaten de natuurcamping bij Dwellingup en rijden westwaarts via Pinjarra naar Mandurah. Daar landen we op camping Miami, vijf kilometer ten zuiden van Mandurah aan de Peel Inlet, een fraaie binnenzee. Het vangen van crab is hier de voornaamste toeristische en lokale activiteit. Ze mogen niet kleiner zijn dan 127 millimeter, staat op een van de vele ‘magwelnietdoenverbodendanger’ borden. Het is een totaal zinloze vraag, maar wat mij bij dit soort mededelingen altijd fascineert is, waarom het bevoegd gezag precies op 127 millimeter uitkomt, en niet op 128 of 126…

We eten een chicken burger en een big beefy burger in een cafetaria net buiten de poort van de camping. De big beefy burger komt ruim boven de 127 mm, is onze inschatting. Even lekker douchen, nog wat lezen en dan oogjes toe en snaveltjes dicht.

Big beefy burger, het lijkt wel Amerikaans!


De volgende avond maakt Marianne een heerlijke tomaten/tonijn salade en die gaan we met een glaasje Australische Riessling erbij opeten aan het strand. We vinden een fraai plekje waar je vanuit de auto over zee kunt kijken naar de zonsondergang in de Indische Oceaan. Geen spectaculaire zonsondergang vandaag, gewoon een doordeweekse, maar desondanks heel fraai. Even denken we een goddelijke ervaring te hebben als we een man over het water zien lopen, maar later blijkt er toch een normaal menselijke verklaring mogelijk voor dit verschijnsel. 

Tonijnsalade en witte wijn en zonsondergang boven de Indische Oceaan. Romantisch?

Wie loopt daar over zee???

Sunset over the Indian Ocean


Het voor ons meest spectaculaire deel van ons bezoek aan Mandurah is Lake Clifton, ongeveer 25 kilometer verder naar het zuiden. In Lake Clifton groeien vlak onder het wateroppervlak thrombolieten. Dat zijn hele oude bacteriën, die via fotosynthese de eerste zuurstof op aarde produceerden. Vier jaar geleden bezochten we de stromatolieten bij Hamelin Pool/Shark Bay, uitgebreid beschreven door Bill Bryson in zijn boek Tegenvoeters. Stromatolieten zijn familie van de thrombolieten en doen het zelfde kunstje met het produceren van zuurstof. Stromatolieten en thrombolieten worden verantwoordelijk geacht voor het feit, dat zuurstof gebruikend leven op aarde mogelijk is. Wij vonden het gepast om de bacteriën die ons leven op aarde hebben mogelijk gemaakt te bezoeken en we behoren nu tot de ongetwijfeld selecte groep mensen, die zowel stromatolieten als thrombolieten aan het werk hebben gezien. Onze conclusie is trouwens, dat stromatolieten harder werken dan thrombolieten. Bij de stromatolieten kon je overal de zuurstof uit het water zien opborrelen, maar de thrombolieten komen niet verder dan af en toe een klein blopje… 

De stromatolieten van Hamelin Pool/Shark BayDe thrombolieten van Lake Clifton
Intussen zijn we aangekomen in Busselton, ongeveer 270 kilometer ten zuiden van Perth aan de kust. Busselton het is Benidorm van bejaard Australië. Hier reizen hele volksstammen gepensioneerde Australiërs naar toe en de campings staan er dan ook van november tot en met april vol. We voelen ons hier met 65 jaar weer lekker jong, dat is een van de grote voordelen van overwinteren! In een volgend blogje meer over Busselton!

3 opmerkingen:

 1. toch niet wezen surfen? Op het journaal hier kwam een bericht over een surfer die gegrepen was door een haai. Net onder Perth.
  Veel plezier en succes met het koud houden van het bier.

  Stefan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sneu voor de surfer en nee, we surfen niet. Dat incident met de gegrepen surfer was trouwens hier in Busselton, we hebben de redding helikopter nog over zien komen, helaas te laat.. Het is maar 16 graden hier ('s nachts) dus het bier blijft gemakkelijk koud. Groeten!

   Verwijderen
 2. Bedank de bacterien namens ons ook voor de zuurstof productie. En hou het eigen zuurstof gehalte op peil met heerlijke salade en wijn of bier. Succes met de next kilometers

  BeantwoordenVerwijderen