dinsdag 6 mei 2014

Laatste blog Australië



Laatste blog Australië 2013-2014...

We zijn weer thuis, het voelt alsof we nooit zijn weggeweest... Ook lange reizen eindigen toch nog onverwacht, merken we iedere keer. Alweer voorbij, hoe kan dat nu??? Zo ongeveer eindigt ook het leven, stel ik me voor. Het leven is immers niets anders dan een -laten we hopen lange- reis. Op je sterfbed zeg je tegen jezelf: 'Nu al voorbij, hoe kan dat nu???'.

Terugkijkend kunnen we zeggen, dat de reis bijna helemaal volgens plan is verlopen, redelijk saai dus eigenlijk. Er waren wat kleine afwijkingen van het tevoren opgestelde plan, ik loop ze even na.

Als onderkomen voor de reis hadden we gedacht een camper trailer te kopen, maar toen het puntje bij paaltje kwam, konden we geen geschikte trailer vinden voor een aanvaardbare prijs. Uiteindelijk is het dus een tent geworden. We kochten een 'Chinees' product voor 300 dollar. Die tent was na vier maanden totaal 'op' en we hebben nog een tweede tent moeten kopen voor de laatste vijf weken (315 dollar). Reizen met een tent heeft als voordeel, dat je niets achter je auto hoeft mee te trekken en je (dus) nog gemakkelijker allerlei rare weggetjes kunt inschieten. En het spaart wat brandstof. Nadeel van een tent is, dat je erg dicht bij de natuur leeft. Prima als het goed weer is, maar wat lastiger bij slecht weer, zie hierna. We hebben het goed overleeft, maar dit was zeker onze laatste lange reis met een tent...
Met een tent en een 4x4 kom je op plekjes, waar je met een caravan of camper niet snel naar toe zult gaan. Cave Hill...

Ons bushcamp langs de spoorlijn bij Jaurdi Station. Prachtige sterrenhemel omdat er nergens in de omtrek een straatlantaarn is.

De tweede belangrijke afwijking van het plan was het weer! Dit was onze vierde lange Australië reis en we kennen Australië niet anders dan zonnig en warm (of heet, afhankelijk van waar je precies bent).  Storm, overvloedige regen, hagelstenen als duiveneieren en fantastische onweersbuien waren deze keer ons deel. Totaal 32 dagen met regen, dat wil zeggen elke week minstens een keer regen. Ongehoord voor een Australische zomer. En koud! Dit laatste, in combinatie met het feit dat we met een tent reisden, heeft er voor gezorgd dat we uiteindelijk niet naar de prachtige bossen rond Walpole in de zuidwest hoek van Australië zijn gegaan. Om het koude weer in het zuiden te vermijden (nachttemperaturen van onder de 10 graden!) zijn we 600 kilometer het binnenland ingereden, naar de Goldfields rond Kalgoorlie. Daar scoorden we 41,8 graden als maximum temperatuur. Maar je kunt niet ontsnappen aan je 'lot'! Kalgoorlie -dat altijd heet en droog is- had deze keer ongehoord zware regenbuien voor ons klaarliggen...  

Dit LIJKT op de Rijksweg tussen Garrelsweeer en Groningen, maar het IS toch echt de highway tussen Port Augusta en Adelaide...

De camping in Kalgoorlie...


De auto heeft het prima gedaan. We hebben 10.500 kilometer gereden tussen Perth en Brisbane, waarvan grofweg een kwart niet geasfalteerd. Een lekke band ergens op een dirtroad onder Kalgoorlie. Die band hebben we vervangen door een nieuwe Hankook van 390 dollar. Een keer olie ververst (120 dollar). Een tijd lang een piepje aan de as van de pomp van de stuurbekrachtiging. Dat piepje heb ik om zeep geholpen met een paar drupjes olie op het asje, elke paar dagen. Kosten (vrijwel) 0,0 dollar. Van de fraai ogende combinatie Autoradio/CD speler/Cassette speler bleek alleen de radio te werken. Jammer, want nu konden we niet John Williamson draaien, die ons op eerdere reizen zo lekker begeleid heeft... Verder een probleemloze auto, ondanks de 367.000 kilometer op de teller toen we de auto kochten. 

We missen hem nu al, onze lieve koala van Adelaide

En ook dit missen we, heel veel 'niets' is er nog in Australië, dat vindt je niet meer in Europa.


De Travellers Autobarn heeft zich gehouden aan de afspraak om de auto in Brisbane voor 45 procent van het aankoopbedrag terug te kopen. Toch uiteindelijk een beetje zuur uit elkaar gegaan, omdat we 500 kilometer meer hadden gereden dan 10.000 kilometer en we (dus) nog een oliebeurt hadden moeten uitvoeren. Daarvoor wilde Phil van de Autobarn 150 dollar aftrekken van de afgesproken terugkoop prijs. 'Als je dat wilt, dan moet je ook de verbeteringen die ik aan de auto heb aangebracht in de berekening betrekken' zeg ik. 'Ik kreeg de auto in Perth met maar EEN transponder sleutel, en ik heb voor 130 dollar een tweede sleutel laten maken, die jullie nu mogen hebben, en ik heb er voor 390 dollar een nieuwe Hankook onder laten leggen. Deze verbeteringen maken de auto voor jullie veel beter verkoopbaar'. Nee, Phil wil zich aan de letter van het contract houden. Mag natuurlijk, maar daarmee maak je geen vrienden. Uiteindelijk krijg ik op 25 dollar na toch mijn zin, maar intussen zijn mijn redelijk positieve gevoelens voor de Travellers Autobarn een beetje bekoeld. 

Nederland!!!


Wie geïnteresseerd is in de eindafrekening: Zie het tabblad Eindafrekening in de bovenbalk van dit blog. Als je dat gelezen hebt, dan weet je hoe duur of goedkoop overwinteren in Australië kan zijn.

2 opmerkingen:

  1. Lieve Marianne & George, welkom terug in Nederland. Ik (we) hebben genoten van jullie reisverslag / de vele mooie foto's en de EIND afrekening hahahaha. Onze handelsgeest reist overal met ons mee.
    Dank jullie wel voor de tijd die je aan de mooie verhalen hebt besteed....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo! Ik ben Maud Vink en ik zit ik het laatste jaar van havo 5, ik ben bezig aan mijn profielwerkstuk en ik maak daarvoor een tijdschrift over Australië! Ik ben er zelf helaas nog nooit geweest maar het land en de dieren daar fascineren mij enorm. Ik heb een misschien wat brutale vraag aan u, heeft u foto's die ik zou mogen gebruiken voor mijn tijdschrift? Dit gaat dan om goede kwaliteit foto's aangezien ik het vaak op hele A4 pagina's wil verspreiden. Ik hoor graag van u op mijn email maud.vink@hotmail.com

    BeantwoordenVerwijderen