Reisvoorbereiding

Zes maanden Australië, hoe komt zo'n reis tot stand

In dit stuk hou ik tot de dag van vertrek chronologisch bij, wat we hebben ondernomen gedurende de voorbereiding van onze Australië reis 2013-2014. Ter inleiding ook wat informatie over hoe het allemaal is gekomen. Dit stukje is ook bedoelt als checklist en informatiebron voor mensen, die een soortgelijke reis overwegen en bevat daarom ook heel concrete informatie en links.

Foto's zijn van onze Australië reis 2009-2010.

3-8-2013: Wat gaan we komende winter doen? Is Australië geen goed idee, vraagt Marianne, het is al weer vier jaar geleden dat we daar waren.... 

 Backpackers met 4x4's op Eighty Miles Beach.


6-8-2013: We kopen twee e-readers. Dan kunnen we in ieder geval genoeg boeken mee nemen naar Australië, zonder de bijbehorende kilo's. Dankzij internet en overwintermaat Willem heb ik in een handomdraai 560 boeken op beide readers staan. Genoeg voor tien jaar lezen bij een boek in de week.

20-8-2013: We hebben woorden over Australië. We hebben net een dure camper gekocht, zeg ik. Laten we die nu de hele winter in de stalling staan suffen om vervolgens voor veel geld naar Australië te gaan??? Dat is toch niet handig? Of wel? 'Je moet het doen als je het kunt doen', zegt Marianne, 'want of er een volgende gelegenheid komt weet je gewoon niet. Kijk naar je oudste broer. Die wist een half jaar tevoren niet, dat hij de volgende winter niet ging halen, en waarom zou het ons beter gaan? De enige relevante vraag is: Wil je (en kun je het betalen, natuurlijk) of wil je niet.' We willen en we kunnen het betalen! Gaan dus!

22-8-2013: Op bezoek bij mijn ruggendokter. Het gaat niet heel erg goed met mijn rug. Is het wel verantwoord dat ik ga?? Ja, ga maar, zegt hij. Als je toch rugpijn hebt, kun je dat net zo goed in Australië hebben... 

Onze grote vriend Skippy. Zou hij er nog zijn???


25-8-2013: Een grijze regenachtige dag, zware regenbui bij Eindhoven, met de camper onderweg van familiebezoek naar huis. We stoppen op de fraaie camperplaats van Grubbevorst, Maastricht ligt er morgen ook nog wel. Bij de borrel valt het besluit: We gaan boeken!

ma 26-8-2013: Vlucht geboekt bij Emirates via World Ticket Center (http://www.worldticketcenter.nl/). Vertrek op 22 oktober 2013 om 15:30 van
Amsterdam naar Dubai en dan een kleine drie uur later verder van Dubai naar Perth. Aankomst Perth op 23 oktober om 17:25. Terug op 8 april 2014 vanaf Brisbane. Kost 2765,68 euro met z'n tweeën,  inclusief alles.

Update: Op 15 oktober (een week voor het geplande vertrek dus)  kost deze vlucht 1443 euro pp, maar er zijn ook nog steeds Quantas vluchten beschikbaar voor 1183 euro pp! Ze vliegen nu trouwens allebei samen, lijkt wel, in ieder geval op precies dezelfde tijden! Terwijl ik de 200 euro duurdere Emirates vlucht had gekozen vanwege de goede vertrek en aankomst tijden. Ja, zo wordt plannen heel lastig.
Update 23-10-2013: De vlucht verloopt helemaal volgens plan, alle verbindingen kloppen, en we komen klokslag 17:25 aan in Perth. Op Schiphol een full body scan, onze eerste ervaring daarmee. Je staat met je handen omhoog en je benen uit elkaar in een machien dat piepend een rondje rondom je heen draait, ongeveer 2 seconden en het is klaar. Desondanks toch nog even door een beambte betast na de scan, wie het begrijpt mag het zeggen. In Dubai na aankomst een ‘ouderwetse’ security check met een magnetisch poortje bij het verlaten van het vliegtuig en bij het instappen in het aansluitende toestel naar Perth woelt er nog een beambte vaag door onze handbagage. Voor aankomst in Perth moet er een immigration kaart worden ingevuld. Daarop kruis ik aan, dat ik ‘medicijnen’ (180 maagtabletten, a pill a day keeps de doctor away) invoer en we worden daarom prompt uit de rij gepakt. Een hond besnuffelt onze bagage, geen alarm, doorlopen…
Update 23-10-2013: We hebben geen huurauto gereserveerd, en als we bij de verhuurders op het vliegveld langs lopen, blijken de prijzen voor een week huurauto fantastisch veel hoger dan bij reservering via internet. Een beetje duurder had ik wel verwacht, maar een paar honderd dollar duurder, nee. De goedkoopste is Avis met 367 dollar voor een week, eigen risico niet nagevraagd want we vonden het veel te duur. Maar de andere verhuurders (Hertz, Europcar, Thriffty, etc) blijken nog veel duurder! We nemen een taxi, 43,50 dollar voor een rit van een half uur naar ons appartement in de binnenstad. We zijn er uiteindelijk heel blij mee, want we zijn na 24 uur onderweg niet meer helemaal zo fit en alert als thuis.

Update 25-10-2013: Auto (Toyota Corolla automaat, vrijwel nieuw, lekker karretje trouwens…) gehuurd bij Bayswater Car Rental, phone 0893251000, verschillende vestigingen in Perth. 259 dollar voor een week, met een eigen risico van 400 dollar. Voor 6 dollar per dag extra kopen we het eigen risico af tot 50 dollar, waarmee de prijs voor een week op 301 dollar komt. Let op: Veel Australische verhuurders werken met fantastische eigen risico’s van 2500 tot 3650 dollar, ongeacht de oorzaak van de schade! Niet nodig, er zijn alternatieven!
Update 15-11-2013: Ik spreek een Nederlandse mevrouw in het zwembad van Karinnyup camping en die zegt voor 750 euro een retour ticket te hebben geboekt via een internetaanbieding -waar ze zich op had ingeschreven- van Qatar Airlines. Binnen 12 uur boeken, anders ging de prijs weer omhoog.

30-8-2013: We controleren al onze belangrijke documenten op geldigheid gedurende de hele reis. Paspoorten? Bankkaarten? Creditkaarten? Bingo! De creditcards verlopen eind december 2013 en ik vraag meteen telefonisch bij de ING nieuwe aan. Krijgen we binnen  vijf werkdagen, wordt ons beloofd.  Zorgverzekeringskaart met EHIC? Alles klopt. 

Update 5-9-2013: De nieuwe creditcards waren er inderdaad punctueel binnen vijf dagen. 

Let op 1: Altijd eerst de geldigheidsduur van je paspoort checken voordat je een visum aanvraagt! Het visum is gekoppeld aan je paspoort, dus als je na de visumaanvraag een nieuw paspoort krijgt, kom je er niet in!
Let op 2: Het geld: Wij hebben uit veiligheidsoverwegingen bij twee verschillende banken een bankrekening met bij iedere bankrekening een eigen bankkaart. Vier bankkaarten dus met z'n tweeën. En bij de ING ieder een eigen creditcard. Totaal dus zes kaarten waarop linksom of rechtsom geld kan worden opgenomen of rekeningen betaald. Het moet raar lopen als we zonder betaalmiddelen komen zitten... 


Zonder woorden...

Nu we toch bezig zijn controleren we ook ons verzekeringspakket. Voor zorgkosten zijn alle Nederlanders sinds 2006 wereldwijd verzekerd, hartelijk dank Nederland! Het kost wat, maar je krijgt er ook wat voor... Waar je ook bent, er wordt altijd vergoed. Wel alleen maar tegen Nederlands tarief, dus als de buitenlandse dokter een erg hoge rekening stuurt, moet je misschien bijbetalen. Maar met een kleine particuliere aanvulling op de basis zorgverzekering (grofweg 10 euro per maand per persoon) is ook dat risico gedekt, en dat doen we dus. Met zo'n aanvulling is trouwens ook meteen repatriëring bij ziekte en overlijden gedekt, misschien wel een veel belangrijker risico dan de relatief kleine kans dat je ooit moet bijbetalen na een doktersbehandeling. Niets is zo duur dan het transport van je overleden lichaam... Bij de NKC sluiten we een doorlopende reisverzekering af. Helemaal compleet, buitengewone kosten, bagage, geneeskundige kosten, ongevallen (heeft Marianne tenminste ook nog wat als ik dood in een Australisch ravijn stort) en annulering, alleen geen vervangend vervoer, want dat doen ze niet in Australië. Nu zijn we ongetwijfeld op enkele onderdelen 'dubbel verzekerd', maar dat zij dan maar zo. De doorlopende reisverzekering van onze kampeerauto club NKC (http://www.nkc.nl/) dekt onafgebroken reizen tot 180 dagen. Let goed op, want er zijn 'doorlopende' reisverzekeringen, die maar 60 of 90 dagen dekking geven!

31-8-2013: Op Willy's Treffen in Bad Kreuznach kopen we het boek 'Rollendes Abenteuer' van Rene Kagi en Sonja Kostezer. Rene heeft een dwarslaesie na een ongeval en is totaal aan zijn rolstoel gebonden. Ze reizen samen over land met een Ford Transit via India naar Australië. Wat een 'drive' hebben sommige mensen! Als je zoiets leest, ga je je schamen voor je eigen angsten en aarzelingen.

do 14-9-2013: Visa Australië aangevraagd per internet. De definitieve toekenning (per e-mail) volgt drie dagen later op 17-9-2013. Het is een Visitor class FA, subclass 600, subclass stream Tourist. Kost 130 dollar (91 euro). Het visum verleent het recht om een jaar lang vanaf de datum van toekenning (17-9-2013) het land meerdere keren binnen te reizen voor een verblijf van maximaal 6 maanden per keer. Werken verboden, studeren maximaal 3 maanden. 

Aanvragen op internet bij: http://www.immi.gov.au/

De visum procedure: Voor Australië heb je een visum nodig. Een visum tot 3 maanden (eVisitor subclass 651) is ‘ gratis’ , maar je moet wel een Service Fee betalen van 20 dollar. Wil je langer dan drie maanden blijven, dan heb je een subclass 600 visum nodig . Wij betaalden 130 dollar per persoon voor 6 maanden (was in 2009 105 dollar). Ja, de Australische staat moet ook leven, zegt mijn broer Lou dan... De bovengenoemde website van de immigratiedienst is tamelijk onoverzichtelijk en er is nogal wat voor nodig om uit te vinden, waar je moet zijn. De ambtenaren doen zo goed hun best om je te informeren, dat het bijna niet meer te volgen is. Teveel informatie is net zo erg als geen informatie, uiteindelijk. Maar laten we het positief bekijken: Met wat inspanning kun je helemaal zelf via internet je visum regelen. Ik weet niet hoe de eVisitor subclass 651 aanvraag verloopt, maar de vragenlijst die moet worden ingevuld van de subclass 600 is bepaald indrukwekkend! Denk dus niet 'dat ga ik even doen, dat visum aanvragen', maar begin er pas aan als je de rest van de middag niks meer hoeft te doen... Wie dat allemaal niet wil, kan tegen betaling een visum kantoor inschakelen. Zoek in een zoekmachine naar 'visum aanvragen'.

23-9-2013: Via http://www.booking.com/  een week Malibu Apartment in Perth geboekt voor 700 dollar per week (483 euro). We kiezen voor een appartement in plaats van een hotel omdat we graag zelfstandig blijven en niet voor elk kopje koffie of boterham de deur uit willen lopen. 

Update: Op 15-10-2013 was Malibu nog steeds te boeken voor 700 dollar.
Update 23-10-2013: Malibu apartments blijkt geen avondreceptie te hebben. Er hangt een sleutelkluisje aan de deur en daarin zit de sleutel van ons appartement. De code van het kluisje is ons per mail toegestuurd. Vooruit, het werkt, en daar gaat het om. Het appartement is naar tevredenheid, alles zit er in, zelfs een borrelglaasje… Maar waar is de borrel???

Hele periode: We kijken regelmatig op http://www.gumtree.com.au/ naar gebruikte 4x4's en camper trailers. Er is zat te koop, maar heel onduidelijk hoe je contact legt met de verkoper. Gumtree levert alleen een mail formulier, terwijl veel verkopers zeggen niet op mail te reageren... En contact met gumtree zelf blijkt onmogelijk!!! Gumtree geeft in ieder geval een idee van de prijzen. Het zal toch wel na aankomst zijn, voordat we concreet wat kunnen doen. Daarvoor hebben we een hele week uitgetrokken, dus dat moet wel goed komen.

Update: De knop Telefoonnummer opvragen op Gumtree blijkt alleen te werken vanaf een Australische internetverbinding. Omdat er heel veel spam uit het buitenland komt, is de mogelijkheid om vanuit het buitenland een telefoonnummer op te vragen uitgezet.

2-10-2013: We zetten de voicemail van onze twee (SIM lock vrije) telefoons uit, dat kost alleen maar geld, zeker als je buiten Europa bent. Lees http://www.overwinteren.com/Infopaginas/DePraktijk/Contact_Mobiel%20bellen_Voicemail%20uit.html als je er het fijne van wilt weten.  

3-10-2013: Welke laptop gaan we meenemen naar Australië, de dure nieuwe Windows 8 of toch maar ons degelijke oude Dell notebookje, dat nog op stoom (Windows XP...) loopt? Omdat we veel over slechte onverharde wegen zullen rijden, kiezen we uiteindelijk voor de Dell. Ik ga in de komende dagen uitzoeken, of alle belangrijke dingen die gedaan moeten worden (bankieren, e-mail, website en blog bijwerken) nog functioneren onder XP.

Update 17-10-2013: Ja, alles werkt nog! Lookout haalt keurig de mails binnen, de banken leveren de gevraagde informatie en ik kan geld overboeken, de ftp verbinding van de website doet het en het Blogger account opent ook zonder problemen. Het enige dat echt niet werkt is de video! Alleen hele kleine video bestandjes laten zich zonder schokken en horten afspelen. Maar beheren kan ik de video's wel, en het bekijken en bewerken stellen we dan maar uit tot we weer thuis zijn.

11-10-2013: We schorsen de kampeerauto. Die staat in de stalling en komt tot volgend jaar niet meer van z'n plek. Schorsen gaat tegenwoordig heel gemakkelijk via internet (http://burger.rdw.nl/schorsenofverlengen/Pages/default.aspx). Heerlijk toch, die nieuwe tijd.

za 12-10-2013: Ik vraag per internet een Australische bankrekening aan bij de Commonwealth Bank. URL: https://www1.commbank.com.au/eforms/MovingToAustralia/. Reactie binnen drie dagen, belooft de bank. Kosten 6 dollar per maand, met de mogelijkheid van persoonlijk contact met de bank, 4 dollar per maand als je je beperkt tot alleen internet bankieren. 

Die Australische rekening hebben we nodig (denken we) omdat we een auto willen kopen en daarvoor hebben we een bedrag van rond de 10.000 dollar contant nodig. Om dat bedrag met Nederlandse bank- en creditcards 'uit de muur' te halen moet je dagenlang elke dag het maximum bedrag uit een ATM trekken. Daar moeten tegenwoordig toch beteren oplossingen voor zijn, denken we. In ieder geval geven Australische banken de mogelijkheid om via internet een 'tijdelijk' rekening te openen voor backpackers, die een aantal maanden in Australie gaan werken. Australische werkgevers kunnen de salarissen alleen op een Australische rekening overmaken, vandaar. In het lijstje met mogelijke 'beroepen' vind ik ook 'retired', en dat zijn we! Wie weet werkt het, we zullen zien.

Update16-10-2013: Rond 9:15 telefoon van een aardige medewerkster van de Commonwealth Bank. Ze vertelt (na wat slimme vragen om te zien of ik wel ben wie ik ben...) dat het account is aangemaakt en dat alle info per e-mail wordt gestuurd. Ik kan meteen geld storten op het account, maar ik kan er pas geld van af halen nadat we ons -met paspoorten- persoonlijk hebben gemeld bij het kantoor aan de St George's Terrace in Perth. Geld storten op deze rekening vanuit het buitenland kost (maximaal, zegt ze, maar vaak is dat ook minimaal) 11 dollar per storting, ongeacht de hoogte van de storting. Beter geen kleine bedragen overmaken, dus. We krijgen allebei een debit card, waarmee we 1000 dollar per kaart per dag uit een ATM kunnen halen en als we grotere bedragen willen opnemen, dan kan dat aan de counter van elk Commonwealth bankkantoor in Australië. Met de card kunnen we ook gewoon betalen in winkels, net als thuis. Precies wat we zochten. Of het in de praktijk ook zo gaat werken meld ik vanuit Australië...

Update 16-10-2013: Ik geef vroeg in de middag mijn Nederlandse bank opdracht een bedrag over te maken naar onze nieuwe Australische rekening. Laten we hopen, dat het geld eerder in Australië is dan wij zelf.... Mijn lieve Australische account manager belooft het in de gaten te houden en me een mailtje te sturen als het geld binnen is. Aardig om te weten: De Australische bank geeft een SWIFT code op, maar mijn Nederlandse bank wil een BIC code van de buitenlandse bank. Blijkt bij navraag het zelfde te zijn... SWIFT = BIC

Update 21-10-2013: Een mailtje van de Commonwealth bank: Het door ons in Nederland gestorte bedrag is op onze Australische  bankrekening aangekomen! Vijf dagen tussen storten en aankomen in Australië, inclusief een weekend. Daar mogen we niet over klagen. Ergens in het hele proces zijn er 26 dollar verdwenen. De bank moet  ook leven... 

Update 24-10-2013: We wandelen binnen bij de Commonwealth bank aan het St George Terrace. Een aardige dame maakt alles voor ons in orde, helemaal volgens afspraak. We wandelen na 20 minuten met twee geactiveerde Master Debit Cards naar buiten, het geld staat op een betaalrekening en we krijgen er meteen ook nog een spaarrekening bij (4,5 % de eerste drie maanden, daarna 2,5 %). We halen buiten uit een ATM 1000 dollar, alles werkt! Ook het internetbankieren werkt, en pinnen bij de supermarkt of het tankstation, allemaal geen probleem.

Update 3-11-2013: Ik doe nog een storting vanaf mijn Nederlandse bankrekening naar mijn Australische rekening. Ja, Australië is een duur land! Na drie werkdagen  is het geld binnen. Ook nu verdwijnen er 26 dollar aan kosten. 

Update 6-5-2014:  Op 7 april 2014, onze laatste dag in Australië, hebben we bij een lokale vestiging van de Commenwealth Bank in Bundall het saldo op onze Australische rekening laten overmaken naar onze Nederlandse bankrekening, de Australische bankkaarten ingeleverd en de rekening opgeheven. Het is allemaal helemaal volgens afspraak verlopen en we zijn heel tevreden over deze oplossing!

ma 14-10-2013: Internet: Bankpassen van ASN en ING omgezet van 'Europa' naar 'Wereld'. Dat moet tegenwoordig, omdat de banken een paar maanden geleden vanwege fraude bestrijding alle bankkaarten standaard op 'alleen Europa' hebben gezet. Maar hoe zit dat met mijn creditcard? Werkt die tegenwoordig ook alleen maar in Europa? Ik zou het niet weten...

di 15-10-2013: ING gebeld: Creditcards staan altijd ingesteld op Wereld, en daar hoeft dus niets aan gedaan te worden. Om over een hogere limiet te kunnen beschikken dan het maximum van de kaart, kan er extra saldo worden gestort op de creditcard, maar daarover wordt geen rente vergoed.

do 17-10-2013: Ik maak twee kaartjes -een voor Marianne en een voor mij- met daarop alle belangrijke telefoonnummers die eventueel gebeld moeten worden als er iets echt mis gaat. Een ongeval met letsel, dat soort dingen. Ook polisnummers van verzekeringen zijn op het kaartje te vinden en de bijbehorende nummers van Alarmcentrales. Let op: Niet alleen 0800 nummer noteren, want die kun je vanuit het buitenland niet bellen. Ik kan er mee lachen... Hoe ouder je wordt en hoe minder levensjaren je nog te verspelen hebt, hoe voorzichtiger je wordt.

vr 18-10-2013: Ik bestel via mijn huisarts voor zes maanden maagzuurremmers. Die moet ik sinds een paar jaar regelmatig slikken. De apotheker moppert dat ik veel te laat ben met zo'n grote bestelling, en een beetje gelijk heeft hij zeker. Maar hij is toch zo aardig om het pakketje meteen klaar te maken, inclusief een begeleidende brief met een beschrijving van de medicijnen en aan wie ze zijn verstrekt en waarvoor de pillen dienen, met Engelse vertaling. Allemaal om de grensbewakers er van te overtuigen, dat ik geen party-drugs of zoiets Australië binnen smokkel. Ik weet tamelijk zeker, dat ik deze pillen ook in Australië kan krijgen, maar ik weet het niet helemaal zeker... En missen kan ik ze zeker niet, dus ik neem ze toch maar mee.

Update 23-10-2013: Ik geef de pillen aan op het immigratie formulier, dat je moet invullen voordat je door de Australische douane gaat. Dat leidt er toe, dat een snuffelhond onze bagage besnuffelt. De hond blaft niet, de douane mensen kijken niet eens wat er nu wel of niet in mijn koffer zit.. Much ado about nothing...

ma 21-10-2013: Onze personenwagen staat nu veilig in de garage en komt daar tot april niet meer uit. Ook deze auto schors ik daarom. Het schorsen moet 73 euro kosten, maar we besparen 6 x 40 euro belasting, dus kan het uit. Mijn beste broer Lou brengt ons morgen naar het station, daar heb je familie voor, toch?

Di 22-10-2013: We vertrekken met twee rolkoffers, een van 16 kilo en een van 10 kilo, en ieder een rugzak als handbagage, elk 7 kilo. Alles wat niet in de koffer zit, is in Australië te koop.


1 opmerking:

  1. wat een mooi overzicht van de voorbereiding....wat is blijven hangen is dat ouder worden je voorzichtiger maakt grappig en iets wat ik bij George niet had gedacht, maar het klopt zekers!

    BeantwoordenVerwijderen